Istorie

FSR a fost fondata in 1919 in Halchiu, jud. Brasov, la initiativa unui investitor ceh care a vazut oportunitatea producerii de burghie intr-o tara in plina reconstructie. 17 ani mai tarziu, in 1936, se incheie un contract de colaborare intre dl. Tersek, fondatorul companiei, si Otto Rhein, un roman de origine germana. Astfel ia nastere o noua companie, TITAN, al carei sediu urmeaza sa fie stabilit in Rasnov.

 

Inginerul roman Georgescu Topaslau decide sa investeasca in compania aflata in continua dezvoltare. In anul 1939 acesta cumpara pachetul majoritar de actiuni, schimba numele firmei in GETOP si largeste gama de produse, completand-o cu freze, alezoare si scule speciale pentru industriile aeronautica si militara.

 

 

 

 

In anul 1948, GETOP a fost preluata si transformata in intreprindere de stat, sub numele de Fabrica de Scule Rasnov (FSR). La acea data, compania detinea 950 mp de spatiu de productie. Dupa cateva etape succesive de dezvoltare, derulate in perioada 1950-1985, societatea ajunge la o suprafata productiva de peste 30.000mp.

 

Apogeul companiei este atins in anul 1988, cand numarul angajatilor FSR ajunge la 3500 de persoane. Incepand cu 1989, numarul de angajati ai FSR scade continuu, in urma unor restructurari succesive, ajungand la doar putin peste 600 de angajati in 2001, momentul privatizarii fabricii. In tot acest timp s-au efectuat investitii in tehnologie, compania achizitionand constant CNC-uri moderne, cu intentia de a-si diversifica activitatea si de a pastra ritmul de evolutie a industriei.

In 2007, Sprinter 2000 SA Brasov preia pachetul majoritar al FSR, o fabrica cu 300 de angajati care reuseste sa detina in continuare majoritatea pietei interne de scule aschietoare, avand dezvoltate in paralel domenii noi de activitate: matrite, stante si injectie mase plastice.